Το καλοκαίρι οι ανάγκες σε νερό και για τα φυτά μας είναι αυξημένες. Τι προσέχουμε όταν ποτίζουμε τα φυτά και ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για καλύτερο πότισμα;

  • Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή ιδανικά αργά το απόγευμα,  σε συνθήκες χωρίς έντονο ήλιο και όσο ακόμη το χώμα δεν είναι ζεστό. Διαφορετικά η μεγαλύτερη ποσότητα νερού εξατμίζεται, ενώ με το απογευματινό πότισμα το χώμα έχει τον χρόνο να απορροφήσει το νερό πριν την ζέστη της επόμενης ημέρας.
  •  Το χώμα στις γλάστρες κατά βάση στεγνώνει γρηγορότερα από όσο σε ένα καλά ποτισμένο παρτέρι. Μικρά γλαστράκια με εποχιακά τοποθετημένα σε σημεία με απευθείας έκθεση στον ήλιο κάποιες μέρες του καλοκαιριού ίσως χρειάζονται πότισμα ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Γενικά ποτίζουμε πιο συχνά τις γλάστρες μας σε σχέση με τα φυτά που είναι τοποθετημένα απευθείας στο χώμα, εκτός βεβαίως από είδη που ευδοκιμούν σε συνθήκες ξηρασίας.
  •  Το λάστιχο με πότισμα ενδείκνυται μόνο για κήπους – παρτέρια και ο πιο σωστός τρόπος είναι να αφήνουμε το λάστιχο στο έδαφος κοντά στις ρίζες με το νερό σε μέτρια πίεση μέχρι οι ρίζες του φυτού να προσλάβουν την απαραίτητη ποσότητα. Οι γλάστρες θα πρέπει να ποτίζονται με ποτιστήρι, αν χρησιμοποιούμε λάστιχο, το νερό θα πρέπει να έχει ελάχιστη πίεση για να μην αναταράσσει το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας και τραυματίζει τις ρίζες.
  • Κατά την διάρκεια του ποτίσματος αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα και φυσικά τα άνθη των φυτών. Η παραμονή υγρασίας πάνω στα φύλλα στην διάρκεια της νύχτας συχνά έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών, μύκητες κλπ. ενώ το νερό στο φύλλωμα σε συνδυασμό με τον ήλιο δημιουργεί εγκαύματα. 
  • Σε δέντρα, πολυετείς θάμνους και καλλωπιστικά, όπως και αναρριχώμενα φυτεμένα σε κήπο και ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής τους, το χώμα περιμετρικά στις ρίζες θα πρέπει να είναι σκαμμένο – διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο λάκκος που σχηματίζεται να συγκρατεί αρκετή ποσότητα νερού κατά το πότισμα και αυτό στην συνέχεια να απορροφάται από τις ρίζες σταδιακά.
  •  Η σωστή αποστράγγιση είναι καθοριστική για να προσλάβει το φυτό το νερό του ποτίσματος. Καλύπτουμε με χαλίκι, μικρές πέτρες, σπασμένα κεραμίδια κλπ. την βάση της γλάστρας πριν τοποθετήσετε χώμα, ώστε η απορροή του περισσευούμενου νερού να γίνεται σταδιακά και φυσικά βεβαιωνόμαστε ότι η γλάστρα διαθέτει τρύπα, διαφορετικά το σάπισμα των ριζών είναι …θέμα χρόνου.
  • Η ποιότητα του χώματος επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο που αυτό χρειάζεται για να στεγνώσει.  Αν παρατηρούμε ότι μετά το πότισμα για αρκετές ημέρες το χώμα στην γλάστρα μοιάζει περίπου με “λάσπη” και αν η γλάστρα διαθέτει το σωστό σύστημα αποστράγγισης, το αντικαθιστούμε με νέο αφράτο φυτόχωμα διαφορετικά σύντομα οι ρίζες του φυτού θα καταστραφούν από την υπερβολική υγρασία ή τις ασθένειες που αναπτύσσονται εξαιτίας της. 

Στο gnika.gr θα βρεις όλες τις λύσεις με τα πλέον επώνυμα προϊόντα της αγοράς, για μέγιστη αποτελεσματικότητα, ευκολία στη χρήση και εξοικονόμηση νερού.

Shop here  → https://bit.ly/gnikairrigation