Οι εργασίες κλαδέματος απαιτούν χρόνο και παρατήρηση από τον καλλιεργητή για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η δεξιότητα βελτιώνεται με την εμπειρία και τη γνώση ορισμένων βασικών αρχών. Φυσικά, είναι επίσης απαραίτητα τα κατάλληλα εργαλεία, όπως ένα αλυσοπρίονο ή ένα τσεκούρι, ένα ψαλίδι κλαδέματος, ένα πριόνι κλαδέματος ή ένα κονταροπρίονο.

 Το σωστό και επιτυχημένο κλάδεμα έχει δύο κύριους στόχους:

  • Να διατηρήσει το ύψος του δέντρου σε χαμηλά επίπεδα και να το αποτρέψει από το να ψηλώσει ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε κατά την συγκομιδή των καρπών.
  • Να διατηρηθεί το σχήμα και η συμμετρία  του δέντρου, να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη κατανομή των καρπών και να μην σπάνε τα κλαδιά.

Κατά το κλάδεμα ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  1. Αφαιρούμε τα νεκρά ή άρρωστα κλαδιά για να ενθαρρύνουμε την υγιή ζωηρή ανάπτυξη.
  2. Κλαδεύουμε τους πολύ ψηλούς βλαστούς για να ενθαρρύνουμε την καρποφορία και τα πλευρικά κλαδιά για να αποφύγουμε την εμπλοκή με άλλα δέντρα.
  3. Αφαιρούμε τα μπερδεμένα κλαδιά από το εσωτερικό του δέντρου για να βελτιώσουμε τον αερισμό και τον φωτισμό.
  4. Κλαδεύουμε τους βλαστούς χαμηλής ανάπτυξης, καθώς δεν καρποφορούν και δυσκολεύουν τις καλλιεργητικές εργασίες.
  5. Αφαιρούμε τα ‘λαίμαργα’, δηλαδή τους παχύς κάθετους βλαστούς του δέντρου που δεν καρποφορούν.

Αφού ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του δέντρου.

  • Εφαρμόζουμε μια ειδική πάστα κλαδέματος στις μεγάλες τομές για να αποφύγουμε την προσβολή του δέντρου από ασθένειες.
  • Ψεκάζουμε τα φύλλα και τους βλαστούς των δέντρων με ένα χαλκούχο σκεύασμα για την απολύμανση των τομών και την προστασία του δέντρου από ασθένειες

Χρήσιμο tip: Αποφεύγουμε το κλάδεμα κατά τη διάρκεια των βροχερών ημερών για να μειώσουμε τον κίνδυνο μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών.

Για περισσότερες συμβουλές και απορίες επικοινωνήστε μαζί μας ανά πάσα στιγμή τηλεφωνικά στο 2394072030. Eπισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.gnika.gr όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε εργαλεία και εξοπλισμό κήπου για να κάνετε και το κλάδεμα του κήπου σας παιχνίδι!

Κλαδευτήρια, ψαλίδια, πριόνια, μαστίχες εμβολιασμού, προστατευτικά φυτών όλα θα τα βρείτε στο www.gnika.gr.