Στη χώρα μας το καναρίνι έκανε την εμφάνισή του μετά το ήμισυ του περασμένου αιώνα. Πριν διαδοθεί το καναρίνι, οι καρδερίνες, τα φλώρια, οι γαλιάνδρες, τα τουρλιά και άλλα ωδικά πτηνά, συντρόφευαν τον Έλληνα στο καφεδάκι του στις πλακόστρωτες αυλές και τα μπαλκόνια παρέα με γεράνια και βασιλικό.
Σημαντική ήταν η προσφορά των προσφύγων της Μ. Ασίας στη διάδοση των ωδικών. Αυτοί το 1922 έφεραν μαζί με τον πόνο, το μεράκι τους για τα ωδικά πτηνά και ειδικότερα για τις καρδερίνες. Γνωστοί πανελληνίως ως άριστοι γνώστες φωνών, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Νίκαια, στη Νέα Σμύρνη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας συνέχισαν αυτή τη παράδοση μέχρι σήμερα.
Οι παλιοί αυτοί “πουλάδες” θεωρούσαν ως καλό πουλί αυτό που κράταγε το μακαρά, το κιουρ δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο και μάλιστα το χρονομετρούσαν. Ακόμα καλύτερο ήταν το πουλί που άλλαζε τόνους και φωνές χωρίς ενδιάμεσες παύσεις. Καλύτερα κιουρ επίσης θεωρούντο τα χτυπητά καθώς και τα τραχιά, όχι τα πρίμα που μοιάζουν με του καναρινιού. Αυτονόητο επίσης είναι ότι η αξία του πουλιού ανέβαινε όσο αυτό κατάφερνε να μιμηθεί το τουρλί και το τσιχλόνι. Η διάρκεια και η χροιά δεν διδάσκονται με κασέτες ή άλλες μεθόδους, καθώς είναι καθαρά θέμα πουλιού και ιδίως η διάρκεια είναι θέμα και ηλικίας και άλλων παραγόντων. Σε μικρά πολίτικα ξύλινα κλουβάκια (κραχτόκλουβα), λαδομπογιατισμένα για ν’ αντέχουν στο χρόνο, ακόμα και σήμερα εκτρέφουν αλλού αγριοπούλια, αλλού καναρίνια και αλλού το «μείγμα τους», δηλαδή καρδερινοκάναρα, φλωροκάναρα κλπ
Το καναρίνι σαν ευπροσάρμοστο κατοικίδιο που ήταν, άρχιζε να προτιμάται από τα άγρια και πιο δύσκολα στην προσαρμογή και διατροφή ωδικά πτηνά. Ωστόσο η ωραία εμφάνιση και το όμορφο και πολύπλοκο κελάηδημα ορισμένων αγρίων πουλιών, συντέλεσαν στο να παραμένουν μέχρι και σήμερα στην προτίμηση των Ελλήνων σαν κατοικίδια.
Όσοι είστε λάτρεις των καναρινιών μπορείτε να επισκεφτείτε τόσο το φυσικό μας κατάστημα όσο και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα για να αναζητήστε τις νέες παραλαβές μας για ωδικά πουλιά – περιστέρια της εταιρείας “versele-laga” ΩΔΙΚΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ (gnika.gr)